'Parelli Team Belgium • Maak al je dromen waar ...'

[:swvar:icon:8:]
  • Wat is Parelli Natural Horsemanship?

Wat is Parelli Natural Horsemanship?

Parelli Natural Horsemanship is een natuurlijke manier om paarden te trainen. Zonder dwang, angst en intimidatie maar door middel van liefde, een taal, een natuurlijk leiderschap

Pat Parelli, een Amerikaanse paarden- en mensentrainer heeft in de jaren 80-90 de term ‘Natural Horsemanship’ bedacht om aan te tonen dat omgaan met paarden een natuurlijk gegeven is. Hij heeft ons leren denken zoals een paard. Wij als mens moeten ervoor zorgen dat we een partner kunnen worden met ons paard, zodat ons paard wìl samenwerken met ons en zich op geen enkel moment daartoe gedwongen voelt. 

Aangezien hij heeft beseft dat onze paarden best wel goed met zichzelf kunnen omgaan maar het vooral gaat om de mens die moet bijleren, heeft Pat hiervoor een lessysteem ontworpen samen met zijn ex-vrouw Linda, waarbij de mensen van thuis uit kunnen leren hoe ze deze connectie met hun paard moeten opbouwen. Al deze lessen zijn gebundeld in een handig online platform - de Savvy Club - waar je stap-voor-stap, level-per-level kan werken aan de relatie met je paard en stilaan een betere partner met hem kan leren worden. 

Bij Parelli werken we met onze paarden zowel op de grond - met en zonder touw (on line & liberty) - als in het zadel - met losse teugel (freestyle) of met contact.

Natural horsemanship is geen aparte discipline zoals mennen, dressuur of jumping.

Het is de basis, het aanleren van een duidelijke taal, zodat je om het even welke tak van de paardensport kan gaan doen met een paard dat met jou mee wil werken, dat zelf meedenkt, gevoelig en licht is op de hulpen en kalm.

 

Het is zoals een basisschool die ervoor zorgt dat je je paard kan leren vlot op de trailer te gaan, stil te staan bij de hoefsmid, snel te kalmeren bij stress, veilig buitenrijden, enz.

Bovendien bouw je al doende een echte vriendschapsrelatie op met je paard. Je krijgt een band die sterker is dan om het even welk touw!

Het doel van Parelli Natural Horsemanship is om het niveau van horsemanship over de hele wereld te verbeteren, ten voordelen van de paarden en de mensen die van hen houden.

Wat doet het Parelli Programma?

Het Parelli programma is een mensen-trainingsprogramma dat focust op een goede relatie met je paard, het begrijpen van paardengedrag en het aanleren van de horsemanship-vaardigheden die je nodig hebt om écht goed te worden met paarden. Het programma is gebaseerd op de kennis van Pat door zijn observaties van paardengedrag, studie van psychologie en communicatie. De hoekstenen zijn een toewijding voor levenslange zelfverbetering en de erkenning dat het verbeteren van je horsemanship een levenslang pad is voor degenen die een passie voor paarden hebben.

 

Het Parelli-systeem is opgebouwd uit verschillende levels. Na elk level kan je een auditie afleggen (film) om zo je certifcaat en string te behalen.

Meer daarover vind je in de blogpost over Savvies, Levels, Audities en Strings... 

 

Moutputstraat 6
9850 Deinze
+32 474 11 88 28

pnhbelgium@gmail.com

Volg ons