'Parelli Team Belgium • Maak al je dromen waar ...'

[:swvar:icon:8:]
  • Savvies, Levels, Strings, Audities & Certificaten

Savvies, Levels, Strings, Auditie en certificaten

Savvies: de onderdelen

Het Parelli Programma omvat vier ‘Savvy’s’ ofwel deelgebieden waarin we het paard en onszelf ontwikkelen:

  • On Line: grondwerk aan het touw met een touwhalster en een carrot stick en savvy string; 
  • Freestyle: rijden met het touwhalster en losse teugels, zonder contact, of zelfs zonder teugels, op neckrope en/of carrot stick;
  • Liberty: grondwerk zonder touw, in vrijheid;
  • Finesse: rijden met verfijning en contact op de teugels. 

Levels en Audities

We willen ons in deze vier onderdelen gelijkmatig specialiseren, maar doen dit geleidelijk aan. We gaan hierin telkens van de basisvaardigheden in ‘level 1’ tot het gevorderde ‘level 4’. In totaal zijn er uiteindelijk tien levels, waarbij het tiende level gelijk staat aan absolute excellentie in het omgaan met paarden. Ter vergelijking: Pat Parelli zelf bevindt zich naar eigen zeggen ca. in level acht. Never-ending self-improvement dus… ;-) 

Hoe kan je weten of je een bepaald level beheerst? Daarvoor heeft Parelli de audities in het leven geroepen: telkens aan het eind van een Savvy kan je per Level een auditie filmen van ca. 10 minuten, waarin je een aantal taken ‘moet’ tonen en uiteraard ook extra taken ‘mag’ tonen. Om je voor te bereiden op deze auditie beschikken we over een self-assessment of een lijst van taken waaraan je jezelf kan aftoetsen. Als je deze allemaal onder de knie hebt en kan aanvinken, dan mag je er vrij zeker van zijn dat je klaar bent voor je auditie. 

Om een auditie te filmen kan je best lid worden van de Savvy Club, daar vind je ook de self-assessments en kan je je auditie insturen, heel eenvoudig via een online formulier. Hulp nodig hierbij? Bekijk dan even dit filmpje: 

WELKE AUDITIE MOET JE VOOR WELK LEVEL AFLEGGEN?

Als je geslaagd bent voor het juiste aantal audities die je moet doen voor een welbepaald level, krijg je hiervoor een certificaat en een gekleurde 'savvy string' om aan je carrot stick te bevestigen (of op te hangen in de living, zoals bij mij :-p). 

Het systeem is als volgt:

Er zijn dus zoals gezegd vier 'Savvy's', waarvoor je elk een auditie kan filmen: On Line, Freestyle, Liberty en Finesse.

Afhankelijk van je level moet je bepaalde audities filmen of niet, elk level heeft z'n eigen nieuwe taken volgens dat niveau: 

  • Level 1: één auditie voor 'On Line'
  • Level 2: één auditie voor 'On Line' en één auditie voor 'Freestyle'
  • Level 3: één auditie voor 'On Line', één auditie voor 'Freestyle' en één auditie voor 'Liberty'
  • Level 4: één auditie voor 'On Line', één auditie voor 'Freestyle', één auditie voor 'Liberty' en één auditie voor 'Finesse'. 

KAN JE OOK GEWOON HET PROGRAMMA VOLGEN ZONDER DEZE AUDITIES AF TE LEGGEN?

Ja, dat kan zeker! Er zijn geen regels, alleen maar richtlijnen.. En er is weliswaar een reden waarom Pat Parelli deze audities in het leven geroepen heeft. 

Het voordeel van het behalen van een certificaat en het ontvangen van je Savvy String, is dat dit jou meteen een mooie dosis zelfvertrouwen bezorgt, je krijgt een extra boost en motivatie om verder te gaan en bovendien kan je zo ook met andere Parelli-studenten heel vlot communiceren over waar je zit, waar je mee bezig bent en wat jouw bagage is. Bovendien is een auditie even een stressmomentje waar je door moet, maar waar je achteraf zoveel voldoening uit kan halen. Het is een ideale test om eens te bevestigen of je effectief wel zover zit als je dacht (of misschien zelfs verder?!).

Nog Meer? 

Wil je uiteindelijk nog verder geraken en net als ik Parelli-instructeur worden? Dan zal je eerst sowieso moeten gaan tot je level 4. Eens je zelf instructeur bent kan je uiteraard zelf lesgeven en heb je ook de mogelijkheid om verder te studeren bij Pat Parelli zelf en/of zijn top instructeurs, wereldwijd. 

Het Parelli-programma is een duidelijk stapsgewijs programma dat jou meevoert doorheen een jarenlange boeiende ‘journey’. Het programma moedigt studenten aan om op een creatieve manier hun problemen op te lossen, om lateraal te leren denken en om de non-verbale feedback en uitdrukkingen van het paard te interpreteren en gebruiken in de dagdagelijkse training alsook om desgewenst professionele en/of competitieve doelen te bereiken.

Al meer dan 30 jaar helpt het Parelli Programma honderdduizenden studenten en hun paarden over de hele wereld om een duurzame relatie met hun paard op te bouwen. 

Jou toch ook?

 

Moutputstraat 6
9850 Deinze
+32 474 11 88 28

pnhbelgium@gmail.com

Volg ons