'Parelli Team Belgium • Maak al je dromen waar ...'

[:swvar:icon:8:]
  • Rijden zonder zadel: kinderspel!

Hoe begin je met paardrijden zonder zadel?

Rijden zonder zadel is niets meer en niets minder dan gewoon paardrijden, maar dan zonder de steun van een zadel zoals als ‘normaal’ wordt beschouwd vandaag de dag. Rijden zonder zadel heeft nochtans heel wat voordelen voor jezelf en je paard, maar correct leren rijden zonder zadel is niet zo eenvoudig als gewoon je zadel eraf halen en hoppa, weg ermee. Lees hier verder om te weten te komen hoe je je kan voorbereiden op paardrijden zonder zadel en ontdek onze ultieme tips om zoveel mogelijk succes te boeken zonder zadel.

Wat is rijden zonder zadel?

Dat is eenvoudig: je rijdt op je paard zonder zadel. Dat kan zijn helemaal zonder iets, op de blote rug (met als gevolg een prachtige stofafdruk van je paard op je mooie rijbroek) of je kan je paard opzadelen met een bareback pad.

Wat zijn de voordelen van rijden zonder zadel?

Er zijn meerdere voordelen aan rijden zonder zadel, zowel voor jezelf als je paard. Eerst en vooral versterkt het jouw spieren die nodig zijn om gebalanceerd paard te rijden, waardoor je ook je balans in het zadel gigantisch kan verbeteren.

Het tweede en evenmin te onderschatten voordeel van rijden zonder zadel is een veel meer voelbare connectie tussen jou en je paard. Je kan veel beter je paard zijn spanning, ontspanning, emoties en bewegingen aanvoelen – en omgekeerd! De ideale manier dus om beter geconnecteerd te zijn met je paard en te voelen ‘wat er gebeurt voordat er iets gebeurt’: de emotionele signalen zijn vaak al veel langer voelbaar voordat er effectief iets fout gaat en je paard reageert op zijn omgeving. Tegelijkertijd is het ook dé uitgelezen oefening om bewust te worden van jezelf en je eigen spanningen en emoties, omdat die uiteraard ook effect hebben op de reacties van je paard.

Hoe train je dat, rijden zonder zadel?

Je hoeft je paard hier niet speciaal voor te trainen, om bereden te worden zonder zadel. Niettemin heeft het ene paard het er wel makkelijker mee dan het andere. Als je je paard nog nooit zonder zadel hebt bereden kan je eventueel een vriend vragen om even je paard te leiden met halster en touw voor de eerste keer, om zeker te zijn dat je paard wel veilig is en ok reageert. Vermijd rijden zonder zadel als je weet dat paard rugpijn heeft of te maken heeft met heel veel spanning in de rug. Als je weet dat je paard soms wat stijf kan zijn in de rug, zorg er dan zeker voor dat hij goed opgewarmd is voordat je erop gaat.

Stap-voor-stap leren zonder zadel rijden

Rijden zonder zadel kan een beetje eng lijken, maar het is zeker geen oefening die enkel weggelegd is voor de ervaren ruiter. Eender welke ruiter met enige rijervaring kan starten met paardrijden zonder zadel. Je kan geleidelijk aan starten en opbouwen naar langere ritten en hogere gangen.

  1. Maak jezelf klaar voor het rijden zonder zadel: als je zenuwachtig bent om zonder zadel te gaan rijden, start dan eerst even met rijden in het zadel zonder stijgbeugels, of laat een vriend jouw paard aan het touw nemen terwijl je zelf met gesloten ogen je paard zijn bewegingen leert aanvoelen. Opgelet: het is ten allen tijde aangeraden om een helm te dragen!
  2. De juiste houding: een juiste houding in het rijden zonder zadel is eigenlijk helemaal hetzelfde als mét zadel, alleen een beetje uitdagender. Ontspan je lichaam, focus op het lang maken van je benen, hielen naar beneden, en volg de bewegingen van je paard.
  3. Doe het rustig aan: start gewoon met stappen zonder zadel. Maak vervolgens cirkels, bochten, etc. Maak overgangen halt-stap en ga geleidelijk aan ook over naar hogere gangen als dat goed lukt. Sommige ruiters vinden het zelfs heerlijk om zonder zadel te springen eens dat allemaal goed lukt! Denk er in elk geval wel altijd aan om gewoon te doen waar jij en je paard zich goed bij voelen.
  4. Focus op je paard: het is heel gemakkelijk om zenuwachtig te worden als je wil rijden zonder zadel! Maar denk aan je paard, let op zijn bewegingen en zijn subtiele signalen. Op die manier leer je je paard aanvoelen en heb je al een hele grote stap gezet in het rijden zonder zadel. Als hij gespannen wordt, gebruik dan je technieken die je kent van je paard om hem te ontspannen, voordat je overgaat naar een hogere gang.

 

Gebruik een bareback pad voor een comfortabele rit

Mocht je je afvragen of je ook een beetje extra comfort kan hebben en toch kan genieten van de voordelen van het rijden zonder zadel: dat kan! Bareback pads zijn een heel goed middel om ervoor te zorgen dat jij en je paard een heel ontspannen en comfortabele rit kunnen hebben, zonder dat je rijbroek vol hangt met stof of haar. Bovendien geeft de bareback pad je het gevoel dat je precies aan je paard vastgelijmd bent, terwijl het wel gewoon dun genoeg is om het gevoel te hebben dat je rijdt zonder zadel. De Parelli-bareback pad heeft twee D-ringen met latigos eraan, waar je een western singel aan kan vastmaken. Bovendien is hij voorzien van een lederen handvat en medisch vilt onderaan – voor een optimaal comfort ook voor je paard. De Parelli bareback pad is een onmisbaar attribuut in jouw zadelkamer!

Rijden zonder zadel is een fantastische oefening om toe te voegen aan jouw rij-routine. Deze vaardigheid verfijnt niet alleen jouw rijvaardigheid, het verbetert ook nog eens de relatie met je paard. Maar bovenal: het is gewoon superfijn! Denk eraan, geniet ervan!

 

Moutputstraat 6
9850 Deinze
+32 474 11 88 28

pnhbelgium@gmail.com

Volg ons