'Parelli Team Belgium • Maak al je dromen waar ...'

[:swvar:icon:8:]
  • Film je auditie of doe een Live Assessment

Parelli Levels programma

Het officieel behalen van je Parelli Levels is een geweldige manier om vooruitgang te boeken in het Parelli-programma.

Het Parelli programma is een stap voor stap mensen-trainingsprogramma dat focust op een goede relatie met je paard, het begrijpen van paardengedrag en het aanleren van de horsemanship vaardigheden die je nodig hebt om écht goed te worden met paarden. 

Om te weten waar je naartoe wil, is het ook belangrijk om te weten waar je nu staat. Parelli “audities” zijn dan ook een ideale manier om je progressie te meten. Het gebeurt immers vaak dat iemand vol goede moed aan een lesprogramma start, maar daarna het gevoel heeft geen vooruitgang te boeken; de inspiratie - en daardoor ook de motivatie - verdwijnt. Het Parelli Levels programma zit zo goed in elkaar dat je de keuze hebt uit ontelbare verschillende taakjes en oefeningen die je met je paard kan doen. Ook al heb je maar 5 minuten tijd, er is altijd wel iets dat je kan doen en bijleren. Dit zorgt er vooral voor dat je vooruit blijft gaan op horsemanship gebied. Zowel op de grond als te paard zijn er 4 verschillende leerdomeinen, de zgn. “Savvy’s” waarvoor je als Parelli-student auditie kan afleggen.

2 manieren om auditie te doen

Jarenlang kon je enkel auditie doen d.m.v. een videobeoordeling; zie de ontelbare "Parelli auditions" op Youtube. Deze audities worden beoordeeld door een internationaal team van Parelli instructeurs. Naast een beoordeling ontvang je nuttige commentaar en eventueel tips om verder te oefenen. Hiervoor bestel je een Official Audition Fee op de Parelli website en download je de officiële Audition Details per Savvy: 

Live Assessment (voor Level 1 of Level 2)

Sinds 2023 is het voor Level 1 en Level 2 ook mogelijk om een "Live Assessment" te doen bij een Parelli instructeur. Opgelet, de taakjes die je tijdens het Live Assessment moet tonen zijn niet dezelfde als die van de video audities! Wat je precies moet tonen en de juiste volgorde vind je in de onderstaande Level 1 en Level 2 Official Assessment Packets. 

Download het Level 1 Live Assessment Packet of het Level 2 Live Assessment Packet.

Aan de instructeur toon je samen met je paard deze verplichte taken zonder dat er dus een video aan te pas komt.
Live Assessments bieden je wat meer flexibiliteit, omdat je je vaardigheden kan tonen zonder de  tijdsdruk van 10 minuten zoals bij video-audities. Tip: spreek af met een vriend(in) om de taakjes voor te lezen. Niet alleen samen oefenen maar ook samen je Levels halen maakt je horsemanship-reis nog leuker! Zijn er bepaalde taken die tijdens het Assessment nog voor verbetering vatbaar zijn, dan kan de Parelli-instructeur je indien gewenst in een volgende les veel gerichter verder coachen en bijstaan bij specifieke vragen of uitdagingen. 

Level 1 tot Level 4

Ongeacht de manier van je Levels te behalen, is het belangrijk om te beginnen bij het begin.

Daarom beginnen we in Level 1 met “On Line", grondwerk aan een touw van zo’n 4 meter lang. Je filmt een aantal verplichte taken en de rest van de maximum 10 minuten durende video mag je vullen met wat je samen met je paard goed kan en graag doet.
In het Live Assessment ligt de nadruk op een goede kennis van basisvaardigheden en veiligheid bij de omgang met je paard. 

Om Level 2 te behalen dien je 2 audities te filmen: On Line (aan de 22-foot line, dus al op grotere afstand van je paard) en FreeStyle (rijden zonder je teugels te gebruiken om te stoppen en/of te sturen).
In Level 2 ligt de nadruk naast veiligheid vooral op FUN! D.w.z. dat je Pat's Long Body Logic in de praktijk brengt door met je paard te spelen op grotere afstand, en de praktische toepassing van de 7 games beter en beter begint te begrijpen. Je gebruikt psychologie om je paard iets nieuws te leren en leert om een nog betere ruiter te worden voor je paard! 

Voor Level 3 komt er Liberty (spelen met je paard in vrijheid) bij. Voor Level 4 ten slotte zijn er 4 audities nodig, naast On Line, Liberty en FreeStyle ook Finesse (dressuurmatig rijden met teugelcontact).

Net zoals bij de martial arts staan de gekleurde Savvy Strings symbool voor het niveau dat je samen met je paard behaald hebt na het slagen voor één of meerdere audities.

Parelli Savvy Levels

Level 1: On Line – Rode Savvy String
Level 2: On Line + FreeStyle – Blauwe Savvy String
Level 3: On Line + FreeStyle + Liberty – Groene Savvy String
Level 4: On Line + FreeStyle + Liberty + Finesse – Zwarte Savvy String

Self Assessments (beoordeel zelf je vaardigheden)

Om je een idee te geven van wat de verschillende Parelli levels concreet inhouden, kan je een kijkje nemen op de “self assessments”. Dit is een overzicht van een aantal oefeningen die je samen met je paard leert uitvoeren, stap voor stap. Misschien staan er op het overzicht een aantal taken die je nu al kan, ook al heb je nog nooit een Parelli les gevolgd – zoveel te beter! Maar als je jezelf en je paard wil blijven verbeteren dan loont het echt de moeite om het Levels programma te volgen. Het is de beste volgorde om je paard (en jezelf) iets aan te leren, via kleine successen blijf je progressie maken en jouw paard voelt zich de beste leerling van de klas. Als je merkt dat de band met je paard beter wordt, als je samen vooruit gaat en plezier beleeft dan komen de levels als het ware vanzelf.

En wat na Level 4?

Level 4 is geen einddoel, integendeel! Voor Pat is het een goede basis om je daarna te specialiseren in een discipline van je keuze, hetzij op de grond hetzij te paard.
 

In Vlaanderen zijn er momenteel 3 Parelli-instructeurs waarbij je een Live Assessments kan boeken voor Level 1 en Level 2: Kim Moeyersoms, Mieke Lannoo en Nic De Winne

 

Bron: www.aleashop.be

 

Moutputstraat 6
9850 Deinze
+32 474 11 88 28

pnhbelgium@gmail.com

Volg ons